Kehribar değerli taşlar arasında en önemli taşlardan bir tanesidir. Kehribar Pinus Succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesinden oluşmaktadır. Bu ağaç Çam ağacının bir türüdür.
Kehribar özellikleri nelerdir?
- Kehribar genel olarak süs eşyası yapımında kullanılan değerli bir taştır.
- Rengi açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde olabilmektedir.
- Yarı saydam bir yapısı bulunmaktadır.
- Kolay kırılabilen bir özelliğe sahiptir.
- Kehribar taşının şaşırtıcı bir özelliği eğer bu taşı bir yere gömerseniz ufak cisimleri kendine çekebilme özelliği kazanmaktadır.
- Kehribar özellikle parlaklığı ve rengi sebebiyle diğer bütün taşlardan ayrılmaktadır.
- Çok uzun yıllardır süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Özellikle kadın takısı olarak çok eski tarihlere dayanan bir geçmişi vardır.
- Kehribar taşının içerisinde böcek kalıntıları, bitki kalıntıları bulunabilmektedir. Çünkü yukarda belirtmiş olduğumuz gibi kehribar taşı bir ağaç fosilidir. Ve içerisinde yabani bitki ve böcek fosilleri bulunabilmektedir. Özellikle böcekler ve bu bitkiler bu taşın içerisinde hiç bozulmadan fosilleşmişlerdi. Bu fosiller sayesinde bilimsel araştırmalar yapılmakta ve geçmiş hakkında detaylı bilgiler elde edilmektedir.
- Bir kehribar taşı özelliğini yeraltında kaldığı zamandan, bulunduğu yerin toprak yapısından, oluşmuş olduğu ağacın türünden almaktadır. Bu nedenle birçok kehribar türü bulunabilmekte ve özellikleri farklı olabilmektedir.
- Kehribar genel olarak şekilsiz olarak bulunur. Saydam, yarı saydam ve opak şeklinde olabilmektedir.
- Kehribarlar yapısal olarak yumru şeklinde, sarkıt şeklinde veya damlacık şeklinde bulunur.
- Kehribarların formülleri yoktur çünkü kehribarlar bir mineral değildir.
- Kehribarların özgül ağırlıkları 1,05 ila 1,30 gram /cm3 arasında değişiklik göstermektedir. Fakat özellikle saf kehribarın ve beyaz renkli kehribarın özgül ağırlıkları daha düşüktür. Tamamen saf bir kehribarın özgül ağırlığı 1,1 iken beyaz renkli olan kehribarda özgül ağırlık 1’in altındadır. Yani 0,9 ila 0,95 gibi bu nedenle beyaz renkli kehribarlar suda yüzebilmektedirler. Çünkü suyun özgül ağırlığından daha düşük bir özgül ağırlığa sahip olmaları, beyaz renkli kehribara suda yüzme özelliği sağlamaktadır.
- Kehribar yumuşak bir fosildir. Mohs sertlik skalasına göre sertlik derecesi 2,5 ila 3 değerindedir. Bulunduğu bölgeye göre sertlik derecesinin 1-2 arasına kadar düştüğü bilinmektedir.
- Dominik’te bulunan kehribarların sertlik derecesi oldukça düşüktür. Fakat Burma ülkesinde bulunan kehribarların sertlik derecesi ise neredeyse Dominik’te bulunan kehribarların iki katı kadardır. Yani aşağı yukarı sertlik derecesi 3’tür. (örneğin Oltu taşının sertlik derecesi ile neredeyse aynı değerlerde bulunmaktadır)
- Kehribarın renginin açık sarıdan kızıla doğru değiştiği bilgisini vermiştik. Kehribarın renk tonunun 256 farklı rengi belirlenmiştir.
- Kehribar bir çam türünün reçinesinin fosilleşmiş hali olduğunu söylemiştik. Bu nedenle kehribar yakıldığı zaman reçine kokusu meydana çıkmaktadır.
- Kehribar aşağı yukarı 375 derecede alevli bir dumanla yanabilmektedir. Ve çıkan alev ise oldukça parlak olmaktadır.
- Kehribar yeraltından çıkarılmakta olup çıkarıldığı derinlik çok fazla değildir. Genel itibari ile kehribarların bulunduğu derinlik yeryüzünden 30-40 metre kadar aşağıdadır.
- Kehribar taşı günümüzden uzun yıllar öncesine dayanan bir geçmişe sahip olmasından dolayı birçok toplumda kullanılan bir taş olmuştur, özellikle sağlık arayışı ve hastalıklara karşı iyi geldiği düşüncesi ile bazı hastalıklarda ilaç niyetine dahi kullanılmıştır. Birçok toplumda kehribar tozu veya kehribardan yapılmış ilaçlar bazı hastalıklar için kullanılmıştır. Ayrıca kehribarın ruhani faydasının bulunduğuna inanan toplumlarda olmuştur.
Kehribarın dünya üzerinde en çok bulunduğu ülkeler şunlardır;
- İngiltere
- Ukrayna
- Hollanda
- İsveç
- Romanya
Ülkemizde kehribar yatakları var mı? diye soracak olur iseniz Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü verilerine göre karakehribar olarak bilinen bir kehribar türünün özellikle Erzurum ve Ankara ilimizin Haymana ilçesinde yatakları olduğundan bahsedilmektedir.
Kehribar taşının en çok kullanıldığı alanlar süs eşyası ve tesbih yapımıdır. Kehribar tesbihler dünya üzerinde en çok ilgi çeken tesbihlerdir. Ayrıca kehribardan yapılan ağızlıklar da aynı tesbihler gibi ilgi çekmektedir.
Kehribar tesbihlerinin fiyatları kullanılan kehribar miktarına ve işçiliğe göre değişmekle birlikte ortalama 300-500 TL arasında olup, en ucuzları 100-150 TL civarında olduğu gibi fiyatları olduğu gibi fiyatı 1000 TL ve üzerinde kehribar tesbihlerde vardır. Özellikle Osmanlı Kehribar tesbihlerinin fiyatları 1500 TL ile 5000 TL arasında değişmektedir.
👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏
YanıtlaSilElinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ali bey.
Sil